Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία


Την Τρίτη  , 6 Μαρτίου 2012 (Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία) , η  γυμνάστρια του 4ου  Δ. Σχολείου  Ευκαρπίας  κα  Αντιγόνη Τσιμοπούλου μίλησε  στα παιδιά του σχολείου μας ,στο  χώρο του γυμναστηρίου του 4ου Δ.Σχολείου ,  για την ενδοσχολική  βία.
Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή  τη γυμνάστρια και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του θέματος






Η σχολική βία, η οποία διακρίνεται στην βία και τον εκφοβισμό (bullying σύμφωνα με την διεθνή ορολογία, από τον αγγλικό όρο "bully", που σημαίνει "εκφοβίζω") , αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.
                   Η σχολική βία είναι μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές:  
  • ως σωματική βία, 
  • ως λεκτική (π.χ. με τη μορφή διάδοσης φημών),
  •  ως σεξουαλική παρενόχληση ή και
  •  ως κοινωνικός αποκλεισμός (απομόνωση, αποκλεισμός από κοινωνικές συναναστροφές και παρέες). 

                       Επίσης,  μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί και με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mails, chat με απειλητικό περιεχόμενο). Η σχολική βία αποτελεί εσκεμμένη πράξη, που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος , ενώ θύτες και θύματα είναι δυνατόν να προέρχονται από κάθε κοινωνική ομάδα . 



Η  σχολική   βία δεν συναντάται πια μόνο στις αμερικάνικες ταινίες, αλλά και στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της χώρας μας.



Θέμα ταμπού παραμένει για τα παιδιά και τους εφήβους ο σχολικός εκφοβισμός   παρά το γεγονός ότι ένας στους έξι μαθητές δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής σωματική ή λεκτική βία κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής του.


  Οι έρευνες για τον σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματά του ανέρχονται στο 14,7% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, ενώ το 6% των μαθητών αυτοπροσδιορίζονται ως θύτες.



Αυτά τα ποσοστά δείχνουν, σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία, ότι οι Ελληνες μαθητές έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ποσοστό των μαθητών που δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σχολικής βίας πλησιάζει το 30%.

Στις ΗΠΑ, μάλιστα, ο σχολικός εκφοβισμός ξεπερνά κάθε όριο, με το 77% των μαθητών να δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα και το 25% να παραδέχεται ότι έχει ασκήσει σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία εις βάρος κάποιου συμμαθητή του. 


Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση για την Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι πολλές φορές τα περιστατικά δεν δημοσιοποιούνται. 

          Η έκθεση στην σχολική βία μπορεί να επιφέρει σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα και έντονο άγχος τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας έτσι αρνητικό κλίμα στο σχολείο και επηρεάζοντας κατ’ επέκταση την διαδικασία μάθησης. Επιπλέον,   ο αντίκτυπος της ενδοσχολικής βίας στα παιδιά και στους εφήβους, μπορεί να είναι σοβαρός και καθοριστικός για την περαιτέρω ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και εξέλιξη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η πρόληψη και η αντιμετώπιση κάθε μορφής ενδοσχολικής βίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γεγονός που επισημαίνεται και από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ


Την  Πέμπτη  23  Φεβρουαρίου  2012  ,στις 2:50 μμ  , στο χώρο του γυμναστηρίου του  4ου  Δημοτικού Σχολείου  Ευκαρπίας  , ο γυμναστής κος Καρανίκας  Γιάννης  μίλησε  στους  μαθητές του Ολοημέρου μας  για  την παιδική διατροφή.
Οι  μαθητές και οι μαθήτριές μας  , την προηγούμενη  μέρα  έφτιαξαν  δύο αφίσες  (ενημερωτικές ) για την εκδήλωση  και τις ανάρτησαν στα δύο δημοτικά  σχολεία.


Παρακάτω  ακολουθούν  κάποιες  φωτογραφίες  από  την εκδήλωση:


Οι μαθητές παρακολουθούν  την παρουσίαση

 Ο  εισηγητής και οι μαθητές του ολοημέρου
 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί  στο χώρο της εκδήλωσης

Ευχαριστούμε  πολύ το γυμναστή  κ. Γιάννη Καρανίκα  για την πολύ ωραία και επιτυχημένη του εισήγηση από την οποία οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλά Ευχόμαστε να συνεχίσει και στο μέλλον να επιτελεί με το ίδιο σθένος  το λειτούργημά του!